یکی از مهمترین پارامترهایی که افراد برای سفر به یک کشور در نظر میگیرند، اوضاع اقتصادی آن است. این روزها ایرانیهای زیادی قصد سفر به کشور زیبای یونان را دارند و به دلیل پاسخ پرسشهای مختلف خود هستند تا با اطمینان خاطر اقدام کنند.
صدرنشینی یونان در رتبهبندی اقتصادی اکونومیست، داشتن قدرت خرید 416 میلیارد دلاری در سال، بالا رفتن تقاضا برای حملونقل دریایی بینالمللی بین یونان و آسیا و … همگی دلایلی هستند که سرمایهگذاری در این کشور را جذاب نشان میدهند. ما در این مطلب سعی بر این داریم تا شما را بیش از پیش با اقتصاد یونان آشنا کرده و شرایط دریافت اقامت یونان با سرمایهگذاری را بررسی کنیم.
بحران اقتصاد یونان
در سال 2008 میلاذی بحران اقتصادی جهانی اوضاع اقتصادی کشورهای مختلفی همچون یونان را تغییر داد. در این دوره کشور یونان بدهیهای خود را به کمک صادرات اوراق قرضه تامین کرد که زیاد کارساز نبود و رفته رفته شاهد بالا رفتن بدهی این کشور بودیم.
همین مسئله باعث شد تا ارزش پول یونان کمتر شده و بحران اقتصادی فجیعی از سال 2009 شروع شود که تا مرز ورشکستگی ادامه داشت. بنا به گفته Beat Balzli (8 February 2010) این دولت از ترفندهایی نظیر سوآپ استفاده کرد تا بدهی واقعی خود را پنهان کند اما این امور اقتصاد یونان را در هم شکست.
این بحران تا سال 2015 ادامه داشت تا اینکه دولت یونان اقداماتی برای گذر از این وضعیت انجام داد تا رشد اقتصاد یونان را در چند سال اخیر شاهد باشیم. این روزها افراد زیادی برای دریافت اقامت یونان با تمکن مالی اقدام میکنند که ایرانیان زیادی نیز در این لیست قرار دارند.
عبور از بحران و رشد اقتصاد یونان
در سال 2010 پیساریدس و همکارانش گزارشی 224 صفحهای را که شامل نقاط ضعف و قدرت اقتصاد یونان بود به کمک اساتید دانشگاه، قضات برتر و … تدوین کرد. در این گزارش به دو مورد بیش از هر چیز متمرکز شدند که مشارکت زنان و جوانان در بازار کار و بهرهوری نیروی کار را در برداشت.
از سوی دیگر تصمیم بر این شد تا بار مالیاتی از دوش افراد برداشته شود و آموزش مستمر نیروی کار همواره پابرجا بماند. بهطور کلی میتوان گفت این تحلیل و بررسی کمک کرد تا اقتصاد کلان یونان رشد خوبی را در طی چند سال تجربه کند.
به حرکت درآمدن چرخ اقتصاد یونان در 2022
در سال 2022 دولت یونان در پی فراهمآوردن بستری جهت برجستهکردن تسهیلات گردشگری خود بود؛ به همین جهت سعی کرد با ارائه امکانات مختلف نظیر کاهش مالیات و تکیه بر پتانسیلهای جذاب این کشور، به صنعت گردشگری خود رونق ویژهای بخشد که قادر به جلب نظر مخاطبان بسیاری باشد.
بنابراین، میتوان گفت رشد اقتصاد یونان از این سال رقم خورده و برخلاف تصورها با شتاب فوقالعادهای افزایش یافت؛ بهطوریکه توانست در مدتزمان کوتاهی افراد بسیاری را از سراسر دنیا دعوت کند و بهنوعی چرخ اقتصاد خود را بهحرکت وادارد.
با تدابیری که وزیر اقتصاد یونان در پیش گرفت سرعت حرکت این چرخ به طرز چشمگیری افزایشیافته و هر روزه شاهد اقدامات جدیدی از سوی دولت یونان جهت رشد اقتصادی هستیم.
بهگونهای که امروزه تا صحبت از سرمایهگذاری در خارج از کشور میشود، نام یونان باقدرت جلوه میکند و میتوان با قاطعیت گفت با امکانات متعددی که جهت سهولت در دریافت اقامت و زندگی در این کشور فراهم شده است، دیگر تردیدی در این تصمیم باقی نمانده و با یکبار سفر به این کشور نهتنها شیفته جاذبهها و شرایط آن خواهید شد؛ بلکه تمایل خواهید داشت اقامت کوتاهمدت خود را دائمی کنید.
وضعیت اقتصاد یونان امروزی
همانطور که پیشتر اشاره کردیم امروزه یکی از برترین مدعیان اقتصاد پویا، یونان بوده که برای رسیدن به این مرحله، چالشهای متعددی را طی کرده است؛ بهگونهای که توانست در سال 2023 رتبه اول رتبهبندی اقتصادی مجله اکونومیست را از آن خود کند.
ممکن است در وهله اول این خبر برایتان چندان بزرگ جلوه نکند؛ اما قطعا با دانستن این موضوع که رتبهبندی اقتصادی این مجله با بررسی پنج شاخص مهم و در میان 35 کشور ثروتمند روز دنیا صورت گرفته است، پی به قدرت اقتصادی یونان خواهید برد.
درواقع اصلاحات مالی این کشور و تمرکز بر سرمایهگذاریهای استراتژیک و ایجاد بازار کاری انعطافپذیر جهت رشد نرخ اشتغال در یونان، سکوی پرتابی را برای اقتصاد آن رقم زد که در دنیا بینظیر بوده و نظر بسیاری از اقتصاددانهای جهانی را معطوف خود کرد؛ به همین سبب امروزه این کشور تنها پذیرای گردشگر نبوده؛ بلکه سالانه تعداد قابلتوجهی از افراد درخواست مهاجرت به این کشور و دریافت گلدن ویزای یونان را دارند.
اقتصاد یونان از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
هر کشور بخشهایی را بهعنوان پایههای اقتصاد خود تعیین میکند و به کمک آنها شرایط اقتصادی خودش را بهبود میبخشد. بهعنوان مثال اقتصاد کشور ایران عمدتاً بر پایه نفت و گاز است. کشور یونان نیز کشاورزی و شیلات، سرمایهگذاری خارجی و صنعت را بهعنوان پایههای اقتصاد خود انتخاب کرده که در ادامه بیشتر در این موارد صحبت خواهیم کرد.
کشاورزی و شیلات
کشور یونان در اتحادیه اروپا بزرگترین تولیدکننده پنبه و پشته محسوب میشود و از طرفی دیگر در تولید زیتون و برنج رتبه دوم را در اختیار دارد. همچنین با تولید 110000 تن انجیر، 44000 تن بادام و 1400000 تن گوجه فرنگی در جایگاه سوم جای گرفته است.
این نکته نیز بسیار حائز اهمیت است که 12.4 درصد از نیروی کار کشور یونان در زمینه کشاورزی فعالیت دارند. یکی از ذینفعان اصلی سیاست مشترک کشاورزی اتحادیه اروپا، یونان است که با ورود به جامعه اروپا توانسته تولیدات کشاورزی را افزایش دهد.
جالب است بدانید که در سال 2007 کشور یونان توانست با تولید 85493 تن محمولههای ماهیگیری در رتبه سوم اتحادیه اروپا قرار بگیرد. از نظر تعداد کشتیهای ماهیگیری نیز هم اکنون در رتبه اول این مجمع قرار دارد.
سرمایهگذاری خارجی
یکی از پایههای اقتصاد یونان، سرمایهگذاری خارجی است که این مهم از کشورهای همسایه بالکان از سال 1997 شروع شده و تا کنون ادامه دارد. در مقدونیه شمالی در شرکتهایی نظیر هلنیک پترولیوم سرمایهگذاریهای استراتژیک زیادی انجام دادند.
آمار رومانیایی در کشور صربستان نشانگر این است که کشور یونان با بیش از 4 میلیارد یورو در رتبه پنجم سرمایهگذاری خارجی قرار دارد. این کشور در بلغارستان نیز سرمایهگذاریهای خاصی انجام داده و به نتایج خوبی رسیده است.
با توجه به آمار یورواستات در سالهای 2009 و 2010 بخش صنعتی یونان تحت تاثیر بحران مالی قرار گرفت و تولیدات داخلی در این بخش کاهش یافت. با این حال، صنعت یونان توانست خودش را بالا بکشد و هماکنون در رتبه سوم اتحادیه اروپا در تولید سنگ مرمر قرار دارد.
این کشور در صنایعی همچون کشتیسازی پیشرو است و در این زمینه تمرکز خاصی بر روی تولید قایقهای تفریحی داشته و توانسته برندهای معتبری را به جهان معرفی کند.
آیا ورود یونان به اتحادیه اروپا به نفع آن بود؟
در مورد این مسئله میتوان گفت که یونان توانست با ورود به این اتحادیه به منافع بسیاری دست پیدا کند. یکی از بزرگترین مزیتها این بود که شرکتهای یونانی وارد رقابت شدند و کیفیت محصولات خود را تا سطح زیادی ارتقا دادند.
در همین راستا افزایش تخصص کارگرها نیز در برنامه چندین ساله قرار گرفت و مهاجران زیادی به این کشور مهاجرت کردند. پس از ورود به اتحادیه اروپا، یونان 26 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را از دست داد که هیچ کشوری خارج از جنگ این آسیبی را تجربه نکرده است. این مورد را میتوان یکی از معایب پیوستن کشور یونان به اتحادیه را قلمداد کرد.
جمعبندی
بسیاری از افراد بهواسطه بحران اقتصاد یونان که در حدود 10 سال پیش رخ داد گمان میکنند یونان یک کشور فقیر است؛ اما آمارهای اقتصادی جهان حاکی از یک پیشرفت عظیم در اقتصاد یونان است؛ بهگونهای که امروزه به یکی از برترین گزینههای سرمایهگذاری بدل گشته است و هرساله مهاجرین مختلفی را از سراسر دنیا بهسوی خود جذب میکند؛ به همین سبب بسیاری از شرکتهای ایرانی جهت سهولت در امر اقامت و سرمایهگذاری در یونان تأسیس شدهاند که آماده ارائه خدمات به علاقهمندان در این حوزه هستند.
ما نیز در شرکت استار گیت بستری را فراهم آوردهایم تا با ارائه مشاوره اصولی به کاربران، اطلاعات کافی در خصوص مهاجرت و دریافت ویزا و اقامت یونان از راههای گوناگون، مسیر شما را هموار کرده تا بهترین تجربه از مهاجرت را داشته باشید؛ بنابراین، میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت ما مراجعه کرده و با پرکردن فرم ارزیابی ویزای یونان از شرایط خود برای مهاجرت به این کشور مطلع شوید.